На 27 май в град Козлодуй, военнослужещи от личния състав на 3-то бригадно командване взеха участие в тържествена проверка-заря по повод стъпването на Христо Ботев и неговата чета на Козлодуйския бряг.
Командващ на зарята беше командирът на 10-ти механизиран батальон – Враца подполковник Симеон Гаджев. Строят на военнослужещите прие заместник-командира на 3-то бригадно командване полковник Руслан Колев.
В знак на признателност, на паметника на Христо Ботев, бяха положени венци от името на община Козлодуй, на областния управител на област Враца, 10–ти механизиран батальон, народни представители, културни и образователни институции, граждани и гости.
Традиционно на брега на Дунав присъстваха хиляди граждани и гости на Козлодуй, дошли за да засвидетелстват своята почит и уважението към безпримерния патриотизъм и родолюбие на Христо Ботев и неговата храбра чета.
 
Днес, 28 май, на учебен полигон “Корен“ се проведе церемония по откриване на учението „Тракийски воин 24“, на която участниците бяха поздравени от провеждащия учението бригаден генерал Пламен Йорданов.
„Огромна чест за мен е, че днес имам възможността да открия най-голямото учение на Сухопътните войски за 2024 г. „Тракийски воин 24“. Вие ще имате възможността да демонстрирате вашите знания и умения по планиране и водене на операцията. Щабовете ще имат възможността на практика да видят това, което са планирали, а войските да си изпълнят задачите по време на отбранителния бой. Апелирам за спазване на мерките за безопасност. Всеки един да се грижи за този до него така, че занятието да има успешен край“, каза в обръщението си бригаден генерал Йорданов и даде начало на „Тракийски воин 24“.
Учението се провежда до 4 юни на учебните полигони „Корен“ и „Ново село“ и в него участват ... още
Днес, 27 май, с церемония по издигане на националните флагове на страните-участници, бе дадено началото на учението „Тримонциум 2024“ в 55-ти инженерен полк – Белене.
Командирът на 55-ти инженерен полк полковник Петко Петков, произнесе приветствено слово, в което пожела успех и екипна работа  на военнослужещите от всички нации.
В учението участват представители от въоръжените сили на  България,  Румъния,  Грузия и  Хърватия. Подготовка от подобен характер помага на военнослужещите да повишат уменията си за работа в международна среда, да подобрят комуникацията между отделните участващи звена и обменът на информация, да повишат способностите и опитът на военнослужещите.
„Тракийски воин 24“ е тактическо учение с формированията от 2-ра механизирана бригада планирано да се проведе за времето от 25 май до 4 юни на учебен полигон „Корен” и учебен полигон „Ново село“. В учението участват формирования от Сухопътните войски, Военновъздушните сили, Многонационалната бойна група на НАТО в България, екипи от Военномедицинска академия, служба „Военна полиция“, представители от Военна академия „Г. С. Раковски“, офицери и курсанти от НВУ „Васил Левски“ и 181-ви артилерийски полк от Националната гвардия на щата Тенеси от САЩ.
По време на учението ще бъдат проведени бойни стрелби с механизирани, танкови и артилерийски формирования, както и стрелби с ракетна система за залпов огън „HIMARS“. Ще бъдат използвани терминалите на сателитната мрежа Starlink и безпилотните летателни средства в маневрените формирования от Сухопътните войски.
Учението ще бъде официално открито на ... още
На 26 май военнослужещи от формированието за овладяване и предотвратяване на последствията от бедствия от в.ф. 34200 – Шумен, под ръководството на капитан Свилен Йосифов, разузна, транспортира и унищожи ръчна граната – Ф 1, намерена на брега на язовир Тича, община Велики Преслав.
Военнослужещите действаха по заповед на командира на Сухопътните войски генерал-майор Деян Дешков.

 
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени